Blog

3 tips til at finde det rigtige billån i dag

Skal du til at købe bil, og er du usikker på, hvilket lån du skal tage? Vi giver dig tre tips til at finde det rigtige billån i en branche, der er fyldt med forskellige lån. Læg især mærke til renten, der er variabel og afhænger af størrelsen på din udbetaling.

Biler er forskellige, og det er billån også. Det afhænger især af, hvilket rådighedsbeløb du har. Logisk nok vil det sige: Desto mere du selv kan lægge ud, desto mindre vil dit lån være, og jo lavere rente kan du i udgangspunktet få. Du kan dog vælge at være mere strategisk med dit billån og forhandle med din bank eller forsikringsselskab.

Du kan forhandle mange ting, og det vigtigste er at spørge om, hvad der er muligt. Således er både renterne og etableringsomkostninger til at forhandle ned i pris. Det vil højst sandsynlig afhængige af dine private forhold. Det kommer også an på, hvilke argumenter du selv lægger på bordet ved forhandling og dit personlige forhold til banken.

Du skal også være opmærksom på skjulte omkostninger. Det kunne være et månedligt konto- eller administrationsgebyr, gebyrer ved hel eller delvis indfrielse af billånet og gebyr for aflysning af pant ved lånets ophør.

Selve prisen på lånet afhænger også af lånets løbetid. Den kan højst være på ti år fra indregistrering af bilen. Det vil sige, at brugte biler vil have en kortere lånetid, fordi de allerede er blevet indregistreret.

Vi giver dig tre tips, som du kan følge og skal være opmærksom på i forbindelse med et billån:

1.      Hvor meget du betaler ­– hovedstol

Det er vigtigt at finde ud af, hvor stort et beløb du låner. Det kaldes hovedstol. Det er lånets samlede størrelse. Hovedstolen er typisk højere end det, du faktisk har behov for, når du låner. Det inkluderer forskellige omkostninger og mulige kurstab, så hvis der skulle ske noget uventet, er det regnet ind i lånet.

2.      Det billigste billån er med udbetaling

Du får det billigste billån, hvis du vælger et billån med udbetaling. Du kan dog vælge et billån uden udbetaling og forhandle en mindre rente afhængigt af din kreditværdighed. Det afhænger for eksempel af disse kriterier: fast arbejde, overskud i dit budget, fast ejendom, civilstatus osv.

Hvis du kan få en mindre rente på dit billån, kan du med fordel vælge at investere dine penge i noget andet og dermed tjene penge i stedet at bruge dem på lånet. Desto lavere rente, desto sværere er det derimod at forhandle den ned – så hold øje med renten.

3.      Rente på billånet

Det er som sagt vigtigt at fokusere på renten, når du optager dit billån. Ved en høj udbetaling skal du automatisk betale mindre i rente, fordi du selv har skudt flere penge i bilen og derfor skal bruge kortere tid på at betale lånet end en person, der kommer med en mindre udbetaling.