Blog

Lån penge til det helt rigtige hus – 3 gode råd

Har du fundet et hus til salg, og skal du låne penge til det? Vi giver dig tre gode råd til at finde ud af, hvilket hus du skal købe, samt hvilket lån du skal tage. Det er nemlig forskelligt, hvilket lån du skal tage, afhængigt af hvor lang tid du har tænkt dig at bo i huset, og hvor mange penge du kan skyde ind i købet til at begynde med.

Har du for eksempel kigget på forskellige huse til salg, og har du ikke en opsparing eller penge med fra et boligsalg til at betale udbetalingen, skal du låne penge til det. Udbetalingen er minimum 5 % af købesummen for den nye bolig, det kan du ikke finansiere ved hjælp af et realkreditlån eller et banklån, da du skal kunne lægge udbetalingsbeløbet til at begynde med, før du overhovedet kan foretage et større lån i boligen.

Kan du ikke klare udbetalingen selv, kan du med fordel tage et privatlån. Dernæst skal du vurdere, om du vil tage et realkreditlån eller et banklån.

I den bedste verden ville det være optimalt at undgå et lån til udbetalingen ved for eksempel at have penge med fra en tidligere bolighandel. Særligt som ny boligejer kan det ofte svært at have penge nok til en udbetaling. Det gælder derfor om at regne dette lån med ind i de samlede omkostninger. Det betyder, at det skal tælle med sammen med renovering, ejendomsskat, varme-, vand- og el-omkostninger samt andre forsikringer. 

1.      Hold styr på dine lån

Betaler du af på et privatlån og realkreditlån eller banklån, skal du kunne holde disse poster separate og samtidig vide, at de har forskellige betalingshorisonter. Privatlån har en ret lang horisont, mens den samlede afbetaling på din bolig har en endnu længere horisont. Du skal derfor tilrettelægge din økonomi, så du kan afdrage på boligen i mange år.

2.      Vælg enten fast eller variabel rente alt efter dit behov

Skal du låne penge til dit hus, skal du gå efter, hvor høj eller lav renten er. Det kommer meget an på, hvor lang tid du skal bo i dit hus – og dermed også, hvor lang tid du har til at betale tilbage. Har du en meget lav rente på dit lån, kan du have et lån over mange år og spare en del penge.

3.      Undgå gebyrer i forbindelse med dine lån

Lad dig ikke narre af alle de lave renter. Det kan godt være, at renterne er lave, men bankerne forsøger samtidig at tjene på den store efterspørgsel, der er på nye lån med lave renter. Det betyder, at gebyrerne bliver flere og mere kringlede at forstå. Det, som du måske tjener på at have et lån med en lav rente, tjener banken på diverse gebyrer, der for de fleste, er uigennemskuelige.

Læs derfor din låneaftale godt igennem, inden du tager et lån med en meget lav rente.