Kryptovaluta

Kort introduktion til Bitcoin som digital valuta

Bitcoin er en digital valuta, der blev oprettet tilbage i januar 2009 på grund af krisen på boligmarkedet. Bitcoins følger ideerne, der er beskrevet i en tavle af den mystiske Satoshi Nakamoto. Det er stadig mysterium, hvem der står bag teknologien til bitcoins. Bitcoins giver et løfte om lavere transaktionsgebyrer end traditionelle online-betalingsmekanisme og drives af en decentral myndighed, hvilket står i modsætning til de statsudstedte valutaer.

Der findes ikke fysiske bitcoins. Det er kun balancer, der holdes i en ’public ledger’, som alle har adgang til. Denne er sammen med bitcoin-transaktioner verificeret af en utrolig mængde computerkraft. Bitcoins bliver ikke udstedt eller støttet af nogen banker eller regeringer, og de individuelle bitcoins er heller ikke af nogen værdi som en vare. Trods at det ikke er et lovligt tilbud, scorer bitcoins meget høj popularitet og har udløst lanceringen af hundrede af andre virtuelle valutaer, der samlet set bliver kaldt for Altcoins.

Forklaring af Bitcoin

Bitcoin er i sidste ende en samling af computere, der alle kører bitcoins kode og gemmer dens blockchain. En blockchain forstås som en samling af blokke, hvor hver blok er det samlede antal transaktioner. Da alle disse computere, der kører blockchain, har den samme liste over blokke og transaktioner og kan se disse nye blokke blive fyldt med nye bitcoin-transaktioner, så er der ingen, der kan snyde systemet. Alle, uanset om de kører en bitcoin-node eller ej, kan se disse transaktioner live. For at udføre afskyvækkende handling ville en aktør skulle betjene 51% af den computerkraft, der udgør bitcoin. Det bliver svært, for bitcoin har lige nu over 10.000 knudepunkter, og det antal er støt voksende, hvilket gør et sådant angreb meget usandsynligt.

Hvis der skulle ske en form for angreb, så ville bitcoin-knudepunkterne – eller de mennesker, der deltager i bitcoin-netværket med deres computere – højest sandsyn uddele en ny blockchain. Det gør angrebet til spild af tid.

Bitcoin er en slags kryptovaluta. Balancer af bitcoin-tokens holdes på baggrund af offentlige og private ”nøgler”, som er lange strenge med tal og bogstaver, der er tilknyttet gennem den matematiske krypteringsalgoritme, der bliver brugt til at oprette dem. Den offentlige nøgle fungerer som den adresse, der er offentliggjort til verden, og som andre kan sende bitcoins til. Den private nøgle er beregnet til at være en beskyttet hemmelighed og kan kun bruges til at godkende bitcoin-transmissioner. Bitcoin-nøgler bør ikke forveksles med en bitcoin-tegnebog, som er en fysisk eller digital enhed, der gør en med bitcoin lettere og giver brugerne mulighed for at spore mønternes ejerskab. Udtrykket ”tegnebog” er en smule forvirrende, da bitcoins decentrale karakter betyder, at den aldrig vil blive opbevaret i en tegnebog, men snarere decentralt på en blockchain.

Sidenote: I henhold til det officielle Bitcoin Foundation, så aktiveres ordet ’Bitcoin’ i sammenhæng med at henvise til den enhed eller det koncept, hvor ’bitcoin’ (skrevet med småt) henviser til en mængde valuta eller enhederne selv.  Bitcoin er også ofte forkortet til ’BTC’.